OBELEŽENO 100. GODINA POBEDE U VELIKOM RATU

   Povodom 11. novembra – Dana primirja u s. Donja Toplica opština Mionica, udruženje koje predvodi Dragiša Simić i grupa članova  CESNA B organizovali su kulturno – zabavnu manifestaciju PUTEVIMA SRPSKE VOJSKE. U kontekstu obeležavanja 100. godina pobede u Velikom ratu svečanost je održana na mestu velikog boja u okviru slavne Kolubarske (Suvoborske) bitke.
   Tokom uvodnog govora na skupu, direktor CESNA B akademik prof. dr Slobodan Nešković potencirao je značaj Srbije kao jednog od esencijalnih pobednika u Prvom svetskom ratu, što CESNA B permanentno favorizuje. „Naša tadašnja država u četvorogodišnjem surovom ratu izgubila je 1248 000 ljudi, odnosno 28 % ukupnog broja stanovnika, od čega oko 40 % mladih i pretrpela ogromna materijalna razaranja. Trijumf u Kolubarskoj bitki i genijalna strategija vojvode Živojina Mišića više decenija proučavaju se na Vojnoj akademiji „Vest Point“ u SAD i drugim vojnim visokoškolskim institucijama u svetu. Posebno priznanje za podvige i doprinos savezničkoj pobedi u ratu uputio je tadašnji Američki predsednik Vudro Vilson… Navedeni postulati moraju biti inspiracija aktuelnim liderima i građanstvu zemlje da prevaziđu savremene protivrečnosti i obezbede prosperitetnu budućnost narednim generacijama“, zaključio je akademik Slobodan Nešković.
   Pukovnik VS akademik prof. dr Radomir Biočanin govorio je o značaju pravilnog rukovođenja operacijama i kultu srpskog ratnika. Rekao je da „ljudski faktor ima prvorazrednu ulogu u borbi kao i svakodnevnim delatnostima. To je prisutno i danas, kada ovde i na svakom drugom mestu treba veličati herojstvo i negovati tradicije naše države. Podrazumevaju se i sveobuhvatne aktivnosti u svrsi očuvanja i unapređenja životnog ambijenta“. Na svečanosti u kojoj su učestvovali predstavnici većeg broja lokalnih zajednica i gosti iz Hrvatske, govorili su prof. dr Dragan Bataveljić i Milutin Radisavljević, istaknuti član Centra iz Ljiga.