Održana je 99. Međunarodna konferencija pod nazivom „TRANSGRANIČNA SARADNJA, PREDUZETNIŠTVO I BEZBEDNOST SA OSVRTOM NA ZLATAR I NOVU VAROŠ“

Centar za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti CESNA B iz Beograda u saradnji  sa Internacionalnim Univerzitetom Travnik i kompanijom SLOŽNA BRAĆA ZORAN I NELE iz Nove Varoši organizovao je od 27 – 29. septembra 2019. godine u hotelu „Zlatarski biseri“ na Zlataru 99. Međunarodnu konferenciju pod nazivom „TRANSGRANIČNA SARADNJA, PREDUZETNIŠTVO I BEZBEDNOST SA OSVRTOM NA ZLATAR I NOVU VAROŠ“. Tom prilikom promovisan je 28. Tematski Zbornik radova vodećeg nacionalnog značaja iz edicije „Bezbednost u postmodernom ambijentu“.

Konferenciju su otvorili akademik prof. dr Slobodan Nešković, direktor Centra za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti – CESNA B, Beograd, prof. dr Miroljub Ivanović, savetnik Gradonačelnika Valjeva i predstavnik preduzetnika i privrednika g – din Stanko Andrić, kompanija „Cane“ Osečina.  U radu skupa učestvovalo je 35 učesnika, među kijima: doc. dr Merima Aljić, prof. dr Miroljub Ivanović, prof. dr Slobodan Nešković, prof. dr Radomir Biočanin, prof. dr Dragan Kolev, Snežana Ranković i drugi.

Tokom Konferencije istaknute nacionalne važnosti, prezentovano je 17. naučnih i stručnih radova univerzitetskih profesora, eminentnih naučnih radnika i stručnjaka iz predmetne tematike, koja je u kategoriji vodećeg nacionalnog značaja. Primenjen je multidisciplinarni, višekriterijumski pristup obrade temata sa više aspekata: ekonomskog, bezbednosnog,  pravnog, sociološkog, religijskog, tehničkog, tehnološkog, ekološkog, prostornog, organizacionog, demografskog, komunikološkog, medijskog i drugih.

Na početku rada skupa osnivač i direktor Centra akademik Nešković uručio je predstavniku organizatora, osnivaču i direktoru kompanije SLOŽNA BRAĆA ZORAN I NELE d.o.o. Drmanovići, Nova Varoš, kojoj pripada i hotel „Zlatarski biseri“, g – dinu Vojku Puriću, Povelju CESNA B, kao najviše priznanje institucije za doprinos nauci, inovacijama, privrednom i društvenom razvoju. Skupu su se posebno obratili članovi organizacionog odbora, g-din Stanko Andrić, osnivač i vlasnik uspešne kompanije „CANE“ Osečina, jedne od najprosperitetnijih u Zapadnoj Srbiji i MA Rade Varagić, direktor regionalnog privrednog društva „Grading company“ d.o.o. Požega.

Trećeg dana konferencije organizovana je poseta Specijalnom rezervatu prirode „Uvac“ i plovidba Zlatarskim jezerom.