Poljoprivreda i ruralni razvoj su prioritet i esencijalni nacionalni interes Srbije

 

Završena je II Međunarodna agrobiznis konferencija „Srbija na putu ka Evropskoj uniji – MAK 2015“, koja je 30. i 31. januara održana u velelepnoj Kongresnoj dvorani Family hotel Angella, na Kopaoniku.
Organizatori skupa, Centar za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti CESNA B Beograd, Etno centar Gegula – centar za uspešni razvoj turizma i poljoprivrede Kraljevo i opština Raška, po opštim ocenama relevantnih učesnika realizovali su Konferenciju na najvišem nivou.
Ipak, najkompetentniji da da ocenu imao je akademik prof. dr Slobodan Nešković, predsednik naučnog komiteta MAK 2015. i rukovodilac Centra za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti iz Beograda.

Prof. dr Slobodan Nešković je konstatovao da je opšta ocena svih učesnika Konferencije, pre svega Naučnog komiteta i Organizacionog odbora, da je II Međunarodna agrobiznis konferencija, a istovremeno 75. konferencija Centra za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti u jedanaest godina funkcionisanja (od 2004. godine), urađena i sprovedena na najvišem nivou. Svi pristigli radovi (ukupno 43), kao i svi oni koji su prezentovani (36), uz diskusije, učešće relevantnih subjekata iz zemlje i okruženja, kao i usvojene zaključke i preporuk, potvrđuju navedenu ocenu.
Prof. dr Nešković dodao je da su na Konferenciji izloženi respektabilni radovi eminentnih stručnjaka, među kojima šest akademika (članova Srpske Kraljevske Akademije, Srpske akademije inovacionih nauka, Srpske akademije obrazovanja, Bugarske akademije nauka, Ukrajinske akademije nauka, Akademije nauka u Vašingtonu i dr), uvaženih univerzitetskih profesora, pripradnika raznih visokoobrazovnih institucija, kao i instituta iz Srbije i susednih država. Sa gostima iz inostranstva i bližeg okruženja, ova Konferencija, kao i čitava manifestacija, imala je adekvatan međunarodni karakter, rekao je između ostalog prof. dr Nešković.
Na kraju je usvojeno saopštenje sa Konferencije koje će biti dostavljeno relevantnim faktorima u zemlji. U njemu su date i određene smernice, koje će biti dopunjene zaključcima sa ove Konferencije, a oni će biti upućeni najznačajnijim faktorima, odnosno subjektima u Srbiji, pojedinim lokalnim zajednicama, odnosno uticajnim društvenim činiocima. Na taj način mi poentiramo naš rad sa zaključcima i preporukama koje moraju biti sastavni deo strategija koje donose državni organi, ali i druge institucije na centralnom i lokalnom nivou, radi prevazilaženja aktuelnih protivrečnosti, i koncipiranja relevantnih strategija. To se naročito odnosi na strategiju nacionih interesa koju naša država još uvek nije konstituisala.
Centar za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti CESNA B Beograd, od održavanja prve konferencije u opštini Surdulica na Vlasinskom jezeru, angažuje se na izradi elemenata i koncepata značajnim za strategiju nacionalnih interesa. Pri tome, učestvovali smo u izradi Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije, kao i nekih drugih projekata. Ostvarena je plodotvorna saradnja sa adekvatnim međunarodnim institucijama i domaćim subjektima.
Sa ove Konferencije smo doneli izuzetno kvalitetne zaključke, odnosno preporuke među kojima dominira koncept koji se odnosi na ruralni razvoj i poljoprivredu. Naše stanovište je, da naša zemlja područje poljoprivrede i ruralnog razvoja mora pozicionirati u prvi red prioriteta i da to bude esencijalni nacionalni interes Republike Srbije. Potrebno je primeniti iskustvo Turske, koja je pre 20 godina turizam fokusirala kao najznačajniji prioritet u razvoju društva, što je poentiralo krupnim rezultatima u ovoj privrednoj grani i ukupnom ekonomskom razvoju Turske, koja je postala jedan od najbitnih aktera u regionu Jugoistočne Evrope. – zaključio je prof. dr Slobodan Nešković.

Izvor: TopSrbija