SAOPŠTENJE – ODLOŽENA JE MEĐUNARODNA NAUČNA KONFERENCIJA U VALJEVU

   Povodom uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji kao posledice pandemije virusa COVID – 19, odloženo je održavanje Međunarodne naučne konferencije „Društveni razvoj i bezbednost zajednice sa akcentom na Valjevo i Kolubarski okrug“ koja je planirana za 26 – 28. mart 2020. godine. Planirane delatnosti na izradi Tematskog Zbornika radova međunarodnog značaja sprovedene su prema predviđenim rokovima, sa 47. članaka respektabilnih sadržaja iz datog temata, koje su izradili eminentni autori iz zemlje i inostranstva. Po okončanju aktuelne situacije i prethodno utvrđenom konceptu, u dogovoru sa organizacionim i akademskim partnerima definisaćemo novi termin održavanja skupa.
   Menadžment i saradnici Centra za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti u potpunosti podržava implementaciju preduzetih mera i velike napore državnog rukovodstva u suzbijanju pošasti, koja dramatično ugrožava zdravlje stanovništva kao esencijalni nacionalni interes zemlje. Potvrđuje se teza, da vođenje racionalne unutrašnje politike i tradicionalne aktivne miroljubive koegzistencije u međunarodnoj zajednici, obezbeđuje adekvatno eliminisanje ispoljenih anomalija u postmodernom ambijentu. Razrešavanje aktuelne situacije izazvane korona virusom i raznovrsnih akcidenata širokih razmera implicira kreativan nastup i konsenzus svih kompetentnih subjekata društva.
   U kontekstu prevencije i efikasnog delovanja u kriznim situacijama, odnosno savremenim izazovima, rizicima i pretnjama, ponovo potenciramo značaj reorganizacije obrazovnog sistema na svim nivoima u oblasti nove bezbednosne paradigme. Ona podrazumeva uvođenje predmeta iz oblasti bezbednosti u osnovnim školama, trećoj i četvrtoj godini srednjih škola i prvoj godini svih visokoobrazovnih ustanova. Na fakultetima i visokim školama bezbednosne silabuse prilagoditi osnovmoj misiji ustanova. Takođe, neophodno je revitalizovati temeljne postulate dokazanog plodotvornog sistema Civilne zaštite. Navedeni projekat koncipiraćemo detaljnije tokom predstojeće Međunarodne konferencije i drugim relevantnim modalitetima angažovanja pripadnika CESNA B, u konglomeratu ciljeva za ostvarivanje prosperitetne budućnosti.
                            Prof. dr Slobodan Nešković